Harga Cabut Gigi Di KL 2024

Harga Cabut Gigi Di KL 2024

Cabut Gigi: Faktor, Rawatan dan Harga

Di Klinik Pergigian Dens Care, terletak di Bandar Sri Permaisuri, Cheras, kami mengutamakan kesihatan mulut anda. Mengekalkan gigi yang sihat adalah penting untuk kesejahteraan keseluruhan. Walau bagaimanapun, kadangkala cabut gigi menjadi keperluan untuk mengelakkan komplikasi lanjut. Catatan blog ini menjelaskan tentang apakah tanda anda memerlukan cabut gigi dan faktor-faktor yang boleh mempengaruhi harga cabut gigi di KL.

Kenapa Gigi Perlu Dicabut?

Walaupun kita berusaha untuk mengekalkan gigi asli kita, cabut gigi mungkin diperlukan dalam pelbagai situasi. Berikut adalah beberapa sebab biasa:

 • Kerosakan atau kerosakan gigi yang teruk: Apabila gigi reput secara meluas atau patah dapat tidak dapat dibaiki lagi, maka cabut gigi menjadi tindakan terbaik untuk dilakukan.
 • Gigi bongsu terjejas: Gigi geraham bongsu, geraham terakhir yang tumbuh, kadangkala boleh tumbuh di sebelah atau kekal terperangkap di bawah gusi, menyebabkan kesakitan atau kesesakan. Gigi geraham yang berada dalam situasi ini selalunya memerlukan pengekstrakan atau cabut gigi..
 • Penyakit gusi lanjutan: Dalam kes penyakit gusi yang teruk (penyakit periodontal), di mana tulang yang menyokong gigi menjadi lemah, cabut gigi mungkin diperlukan.
 • Jangkitan: Jika gigi dijangkiti, dan antibiotik atau rawatan saluran akar masih tidak mampu menyembuhkan, maka cabut gigi tersebut mungkin disyorkan untuk mencegah penyebaran jangkitan.
 • Persediaan untuk rawatan ortodontik: Kadangkala, untuk mewujudkan ruang bagi penjajaran yang betul, sesetengah gigi mungkin perlu dicabut sebelum rawatan ortodontik (pendakap) bermula.

Adakah Gigi Geraham Bungsu Tumbuh Menyebabkan Rasa Sakit?

Tidak semua orang mengalami ketidakselesaan apabila gigi geraham mereka tumbuh. Walau bagaimanapun, faktor tertentu boleh menyumbang kepada kesakitan, seperti gigi tertindan atau sesak dikawasan tersebut. Kesan berlaku apabila tiada ruang yang cukup untuk gigi bungsu untuk tumbuh sepenuhnya, menyebabkan tekanan pada gigi dan tulang rahang di sekelilingnya. Tekanan berlebihan berlaku apabila gigi geraham bungsu menolak gigi sedia ada, menyebabkan salah jajaran dan ketidakselesaan.

Terdapat dua jenis utama prosedur pengekstrakan atau cabut gigi:

 • Cabut gigi mudah: Ini digunakan untuk gigi yang mudah diakses, biasanya gigi depan atau geraham longgar.
 • Cabut gigi pembedahan: Ini lebih kompleks dan selalunya diperlukan untuk gigi bungsu yang terjejas, gigi berakar dalam atau gigi patah di bawah garis gusi.

Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Harga Cabut Gigi

Harga cabut gigi ini boleh berbeza-beza bergantung kepada beberapa faktor. Mari kita terokai beberapa pengaruh utama:

 • Kerumitan pengekstrakan: Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pencabutan gigi mudah secara amnya lebih murah daripada pencabutan gigi secara pembedahan kerana tahap kesukaran yang terlibat.
 • Jenis gigi: Untuk mencabut gigi geraham selalunya melibatkan prosedur yang lebih kompleks dan memerlukan pertimbangan tambahan, membawa kepada harga cabut gigi yang lebih tinggi berbanding dengan cara biasa.
 • Anestesia: Anestesia setempat (lokal) menyebabkan kawasan sekitar gigi dicabut kebas dan biasanya digunakan untuk prosedur mudah. Walau bagaimanapun, kes kompleks mungkin memerlukan anestesia am, yang boleh meningkatkan harga cabut gigi.
 • X-ray: X-ray pra-operasi mungkin diperlukan untuk menentukan kedudukan gigi, struktur akar, dan tulang sekeliling. X-ray ini menyumbang kepada peningkatan harga cabut gigi keseluruhan.
 • Klinik gigi: Klinik pergigian swasta mungkin mempunyai struktur harga yang lebih tinggi berbanding hospital kerajaan.

Harga Cabut Gigi di Klinik Pergigian Swasta

Sebagai panduan umum, harga cabut gigi di klinik pergigian swasta di KL boleh berkisar antara RM80 hingga RM1600. Adalah penting untuk diingat bahawa ini adalah anggaran secara kasar dan harga sebenar bergantung kepada faktor yang dibincangkan di atas.

Harga Cabut Gigi Bongsu

Harga cabut gigi bongsu biasanya berada dalam lingkungan RM250 hingga RM1600. Harganya boleh berbeza-beza bergantung pada sama ada gigi geraham terpengaruh (terlekat di bawah garis gusi) atau tidak terjejas (tumbuh sepenuhnya). Gigi bongsu yang terjejas memerlukan prosedur pembedahan yang lebih kompleks, oleh itu ianya melibatkan peningkatan harga cabut gigi bongsu secara keseluruhan.

Harga Cabut Gigi Geraham

Pengekstrakan atau cabut gigi geraham juga sama seperti gigi bongsu yang mana ianya bergantung kepada kerumitannya, boleh berkisar antara RM80 hingga RM300. Harga cabut gigi geraham mudah biasanya lebih murah berbanding yang memerlukan pembedahan. Hal ini adalah disebabkan, komplikasi akar atau kedudukan gigi tersebut berdekatan dengan saraf maka pembedahan perlu dilakukan dengan prosedur tertentu yang lebih rumit. Jadi wajar jika harga cabut gigi geraham pembedahan menelan kos yang lebih tinggi.

Dapatkan Nasihat Pakar dan Rawatan Khusus

Walaupun catatan blog ini memberikan gambaran umum tentang harga cabut gigi, adalah penting untuk berunding dengan doktor gigi yang berkelayakan untuk anggaran harga dan pelan rawatan yang tepat. Semasa perundingan, doktor gigi anda di Klinik Pergigian Dens Care boleh memeriksa gigi anda dengan teliti, menilai keadaan dan mengesyorkan kaedah cabut gigi yang paling sesuai berdasarkan keperluan khusus anda. Pasukan kami berdedikasi untuk memberikan nasihat pakar dan pelan yang diperibadikan untuk memastikan pengalaman yang lancar dan selesa.

Jadualkan Temujanji Anda di Klinik Pergigian Dens Care Hari Ini!

Mengekalkan kesihatan mulut yang baik adalah usaha yang diperlukan secara berterusan. Di Klinik Pergigian Dens Care yang terletak di Bandar Sri Permaisuri, Cheras, kami memahami bahawa menavigasi prosedur pergigian kadangkala boleh terasa sangat membebankan. Kami komited untuk menyediakan pengalaman yang selesa dan telus, dari perundingan awal hingga selesai rawatan. Pasukan doktor gigi berpengalaman kami mengutamakan kesejahteraan anda dan akan bekerjasama dengan anda untuk menentukan tindakan terbaik, dengan mengambil kira keperluan pergigian, kebimbangan belanjawan anda, dan harga cabut gigi yang berpatutan.

Jika anda mengalami sakit gigi atau mempunyai kebimbangan yang mungkin memerlukan cabut gigi, jangan teragak-agak untuk menjadualkan perundingan dengan Klinik Pergigian Dens Care. Kami yakin dengan kepakaran dan pendekatan peribadi kami, kami boleh membantu anda mencapai kesihatan mulut yang optimum dan senyuman yang yakin.